V ajurvéde sa kladie dôraz na stravu a životný štýl ako na základné terapeutické a preventívne opatrenia. Dodržiavanie zásad ajurvédskeho stravovania a životného štýlu vhodných pre vašu konštitúciu je prospešné nielen pre vaše telesné, ale aj psychické a emocionálne zdravie. V tomto článku sa pozrieme na to, aká strava a životný štýl sú vhodné pre ľudí s vátovou konštitúciou, alebo pre ľudí s vátovou nerovnováhou.
Faktory vedúce k narušeniu váty
Váta dóša je suchá, ľahká, studená, jemná, mobilná, rozptyľujúca sa a nepravidelná, preto nadmiera ktorejkoľvek z týchto vlastností môže spôsobiť jej nerovnováhu. Váta sa veľmi rýchlo dostane do nerovnováhy nepravidelnosťou, hlavne čo sa týka času jedla a spánku. Ďalším častým dôvodom jej narušenia je potláčanie prirodzených telesných nutkaní ako kýchania, zívania, plaču, močenia, plynov, stolice atď. Častou príčinou tiež je, ak jeme jedlo v čase, keď predchádzajúce jedlo ešte nebolo strávené; ponocovanie, nadmerná fyzická záťaž a príliš časté cestovanie. Pokiaľ ide o diétu, príjem surovín, ktoré majú štipľavú, horkú a trpkú chuť, rovnako ako aj príjem chladných, surových a suchých potravín vátu zvyšuje. Nadmerné obavy a strach majú na vátu rovnako nepriaznivý vplyv.
Doporučenia ohľadom životného štýlu
Pretože váta je ľahká, studená, suchá a nepravidelná, je najlepšie vyvážená zavedením opačných vlastností dokaždodenného života:
Stabilita a pravidelnosť – zvýšená váta sa prejavuje ako nepokoj, neustály pohyb a nepravidelnosť v živote človeka. Ak chceme vátu, ktorá je v neustálom pohybe účinne uzemni, pravidelný denný režim je nevyhnutný. Jednoducho tým, že jeme každý deň v rovnakom čase, a vstávame a ideme spať v rovnakom čase, je možné nevyváženú vátu zharmonizovať. Pre ľudí, ktorí veľa alebo často cestujú, je potrebné túto činnosť minimalizovať – predovšetkým lietanie, ktoré je pre vátu najviac zaťažujúce.
Vlhkosť a mastnota – váta je suchá a táto vlastnosť môže spôsobiť suchosť, drsnosť a šupinatosť pokožky. Rovnováhu vytvoríme každodenným používaním oleja – vnútorne aj navonok. Doporučená je každodenná automasáž teplým sezamovým, horčičným, mandľovým alebo jojobovým olejom, pred tým ako sa osprchujeme čí okúpeme teplou vodou. Tá pootvára póry, vďaka čomu sa olej dostane hlbšie do telesných tkanív. Môžeme pridať aj niekoľko kvapiek esenciálneho oleja, ktorý vyrovnáva vátu, ako je levanduľa alebo sladký pomaranč. Suchá kvalita tiež môže spôsobiť dehydratáciu. Preto by mali vátoví ľudia každý deň piť dostatočné množstvo vody.
Teplo – pretože sa váta vyznačuje studenou kvalitou, vátoví ľudia sú veľmi citliví na chladné a veterné počasie. Preto by sa mali predtým, než idú von, chrániť niekoľkými vrstvami teplého oblečenia, zakryť si hlavu čiapkou alebo klobúkom, a krk šatkou.
Pokoj – pretože je váta v neustálom pohybe, ľudia s vátovou nerovnováhou by sa mali vystríhať nadmernej fyzickej aktivity ako behanie, skákanie atď. Uprednostňovať by mali skôr jemné formy cvičenia ako je chôdza, jóga, alebo tai-chi.Vátové typy by si mali vyhradiť aspoň tridsať minút denne na jógu, pranajámu (dychové cvičenia) ako Anuloma-viloma a Ujjayi pranayama, a meditáciu.
Ťažkosť, uzemnenosť – pretože je váta ľahká, prebytok tejto kvality môže spôsobiť “neuzemnenosť” a nespavosť. V takom prípade môže pred uložením k spánku pomôcť šálka horúceho mlieka so štipkou muškátového orieška a lyžičkou prírodného nerafinovaného cukru. Ak zvýšená suchosť váty spôsobuje zápchu, do mlieka je možné pridať lyžičku ghí. Všeobecne platí, že vátové typy ľudí majú tendenciu k nepravidelnej, suchej, či tvrdej stolici, až zápche. Ak mlieko s ghí nestačí k vytvoreniu pravidelnej, každodennej stolice, dajte si pred spaním za lyžičku Triphaly s pohárom teplej vody.
Stravovacie doporučenia
Vátoví ľudia by mali jesť uzemňujúce a výživné jedlá a potraviny, ako napríklad koreňovú zeleninu a orechy. Potraviny, ktoré sú teplé, uvarené a mastné sú najlepšie. Vátoví ľudia by mali variť s veľkým množstvom vody a masla alebo ghí, aby znížili suchú kvalitu váty a zvýšili stráviteľnosť daných potravín. Ryžový nákyp, jedlá pripravené z mung fazuliek,basmati ryža, celozrnné tortily alebo čapáti spolu s korením ako je kurkuma, rasca, koriander, fenikel, horčičné semiačka, čierne korenie, zázvor, škorica, šafrán a cesnak, upokojujú vátu. Nočným plodinám ako sú paradajky, zemiaky, baklažán a paprika by sa však mali vyhnúť hlavne osoby, ktoré majú stuhnuté svaly a bolestivé kĺby. Vzhľadom k tomu, že vátové typy bývajú náchylné k závislosti, mali by sa vystríhať cukru, kofeínu a tabaku. Nikdy by nemali vynechávať jedlo a jesť by mali v kľudnom prostredí.
Prehlásenie: Informácie v tomto článku boli starostlivo vybraté tak, aby vám pomohli udržať zdravý životný štýl. Nenahrádzajú individuálne odporúčania kvalifikovaného ajurvédskeho odborníka, ani nie sú určené na liečebné účely. Ak máte akékoľvek zdravotné problémy, obráťte sa prosím na svojho praktického lekára alebo na ajurvédskeho odborníka predtým, než zmeníte stravu alebo začnete používať akékoľvek výživové doplnky.
Autorka: Daniela Jurićic, MSc.